VID maina pasta sūtījumu atmuitošanas kārtību – no 2019.gada 19.novembra klientiem pašiem jāveic šī procedūra

12.11.2019

VID maina pasta sūtījumu atmuitošanas kārtību – no 2019.gada 19.novembra klientiem pašiem jāveic šī procedūra

No 2019.gada 19.novembra Valsts ieņēmumu dienests (VID) maina muitojamo sūtījumu apstrādes kārtību. No minētā datuma trešo valstu pasta sūtījumu saņēmējiem maksājamos nodokļus vairs neaprēķinās muitas darbinieki, bet klientiem pašiem būs jāiesniedz muitas deklarācija VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Atmuitošanu par maksu būs iespējams veikt arī ar Latvijas Pasta muitas brokera palīdzību. 

Lai deklarētu no trešajām valstīm saņemtās preces, par kurām jāveic muitas maksājumi, tajā skaitā interneta veikalos iegādātās preces, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, un privātos nekomerciālos sūtījumus 45 eiro vērtībā, no 19.novembra visiem klientiem atbilstoši VID noteiktajai jaunajai kārtībai iespējami divi preču atmuitošanas varianti. 

Bez papildu maksas preces būs iespējams atmuitot VID EDS www.eds.vid.gov.lv, augšupielādējot sūtījuma dokumentus un tiešsaistē veicot muitas maksājumus. Sīkāka informācija par sūtījumu saņemšanas iespējām no valstīm ārpus Eiropas Savienības un atmuitošanas kārtību pieejama VID interneta mājas lapā: https://www.vid.gov.lv/lv/pasts

Ja sūtījuma saņēmējs pats nevēlas veikt atmuitošanas procedūras, ir iespēja izmantot Latvijas Pasta muitas brokera maksas pakalpojumus: Sīkāka informācija un pakalpojuma cenrādis pieejams te: https://pasts.lv/lv/muita/.

Muitas formalitātēm pakļautie sūtījumi no valstīm ārpus Eiropas Savienības veido līdz 1% no kopējā Latvijas Pastā vidēji gada laikā saņemto sūtījumu apjoma. Ja Latvijas Pastā ienāks muitojams sūtījums, klients atbilstoši VID noteiktajai jaunajai kārtībai vairs nesaņems aicinājumu ar jau aprēķinātu maksājamā nodokļa summu, bet gan ar informāciju, ka sūtījumam jāveic atmuitošana. 

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000.

 

Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts
nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3800 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 


Sīkākai informācijai:
Gundega Vārpa | Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv; gundega.varpa@pasts.lv
twitter.com/latvijas_pasts | facebook.com/latvijas.pasts | instagram.com/latvijas_pasts