Latvijas Pasts pārtrauc atmuitošanas iespēju Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes precēm

22.02.2023

Latvijas Pasts pārtrauc atmuitošanas iespēju Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes precēm

Lai nodrošinātu Eiropas Savienības regulu izpildi saistībā ar ierobežojošajiem pasākumiem, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, un novērstu sankcijām pakļautu preču apriti pasta sūtījumos, Latvijas Pasts no 2023.gada 23.februāra pilnībā pārtrauc muitošanas pakalpojuma iespējas Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes precēm un sūtījumiem no šī valstīm.

Eiropas Savienības (ES) regulu ierobežojošie pasākumi vērsti pret Krieviju un Baltkrieviju, lai vājinātu Krievijas ekonomikas bāzi, liedzot tai piekļuvi kritiski svarīgām tehnoloģijām un tirgiem un būtiski ierobežojot tās spēju karot.

Atbilstoši ES noteiktajām sankcijām jebkurai personai, vienībai vai struktūrai ir aizliegts tieši vai netieši pārdot, piegādāt, nodot vai eksportēt daudzas plaša patēriņa preces, un to saraksts tiek regulāri papildināts. Aizliegums attiecas gan uz uzņēmumiem, gan fiziskām personām. Tāpēc Latvijas Pasts pieņēmis lēmumu no 2022.gada 23.februāra pilnībā pārtraukt muitošanas pakalpojuma iespējas Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes precēm un sūtījumiem no šī valstīm, ņemot vērā, ka muitošanas procesā tehniski nav iespējams nodrošināt katra sūtījuma fizisku pārbaudi.

Tāpat kā līdz šim klienti paši turpina būt atbildīgi par ES noteikto sankciju ievērošanu – un atļautās preces un sūtījumus iespējams atmuitot individuāli, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmu.

 


Par VAS Latvijas Pasts
Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu un izvērstu āra un iekštelpu pakomātu tīklu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, pakomātu, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3000 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.

 


Sīkākai informācijai:
Gundega Vārpa | Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja
E-pasts: pr@pasts.lv; gundega.varpa@pasts.lv

Latvijas Pasta sociālo mediju profili:
Twitter; Facebook; Instagram; Linkedin